Drugo izdanje knjige “Diplomatski pečat” predstavljeno u osječkom Kulturnom centru

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
WhatsApp


Drugo, izmijenjeno i dopunjeno izdanje knjige Diplomatski pečat – sasvim osobno predstavljeno je u petak u osječkom Kulturnom centru. Riječ je o knjizi urednika Gorana Bandova, Jelena Perlete i Ivane Petrović sastavljenoj od stotinjak kratkih diplomatskih mikromemorija koje govore o različitim razgovorima i anegdotama vezanima uz najznačajnije vanjskopolitičke događaje u Hrvatskoj u zadnjih 30 godina – prenosi Grad Osijek.

Uz autorice knjige, predstavljanju su nazočili gradonačelnik Osijeka Ivan Radić, zamjenik župana koji obnaša dužnost župana Osječko-baranjske županije Mato Lukić, rektor Sveučilišta u Zagrebu prof.dr.sc. Stjepan Lakušić, veleposlanik RH u Republici Albaniji i ratni gradonačelnik Osijeka NJ.E. Zlatko Kramarić, bivši ministar vanjskih poslova RH i savjetnik predsjednika Vlade RH prof.dr.sc. Mate Granić i drugi uzvanici.

– Osječki gradonačelnik Ivan Radić istaknuo je zadovoljstvo što se u Osijeku iz prve ruke moglo čuti o diplomaciji, iskustvu, ali i anegdotama iz vremena kad se stvarala hrvatska država.

– Još zanimljivije je da to imamo zapisano jer se pisanoj riječi uvijek možemo vraćati. Čestitam autorima i Sveučilištu u Zagrebu koji su prepoznali vrijednost ovih zapisa, oni će nam trajno ostati. Ovo nije samo informacija prošlih vremena, već izvor znanja za sadašnje i buduće generacije. Nova vremena donose nove izazove na koja možemo diplomatski odgovarati učeći iz iskustva znalaca – rekao je osječki gradonačelnik Radić. 

Obnašatelj dužnosti župana Mato Lukić rekao je da je diplomacija odradila ogroman posao od samog začetka i ideje stvaranja Republike Hrvatske.

– Kako su stvari tekle na terenu za vrijeme rata, što se tiče obrambenih snaga, tako je diplomacija snažno odrađivala posao u svijetu nakon čega je uslijedilo priznanje Republike Hrvatske. Nakon toga je trebalo priključiti Hrvatsku svim integracijama, europskim i svjetskim, pri čemu je ključnu ulogu imala upravo diplomacija. Drago mi je i čestitam autorima da su svoja svjedočanstva i sjećanja pretočili u knjigu – kazao je Lukić.

Urednica knjige, novinarka Ivana Petrović rekla je da je za predstavljanje knjige, nakon Zagreba, izabran Osijek jer je hrvatska diplomacija u prvom desetljeću hrvatske državnosti snažno doprinijela da se 1998. godine Mirnom reintegracijom završi rat.

– Bez naše diplomacije i bez naših diplomata, to se ne bi moglo izvesti, a s obzirom da je ovo područje bilo pod ratnom agresijom, dobar dio je bio i okupiran. Htjeli smo da promocija, prva nakon zagrebačke, bude u Osijeku. Vama će biti jako zanimljive određene priče – istaknula je Petrović.

Izdavač knjige je Sveučilište u Zagrebu.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
WhatsApp

Leave a Comment

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)