Obilježen Dan Općine Punitovci

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
WhatsApp


Svečana sjednica Općinskog vijeća, održana danas (07. lipnja 2024. godine) Domu kulture u Jurjevcu Punitovačkom, bila je središnji dio proslave Dana Općine Punitovci. Sjednicu je vodio predsjednik Općinskog vijeća Zdenko Perić, a općinska načelnica Jasna Matković istakla je brojne projekte realizirane u proteklom razdoblju, od nogostupa, javne rasvjete, igrališta i druge. Prije svečane sjednice položeni su vijenci za poginule hrvatske branitelje, braću Kolarik, pred spomen pločom kod Doma kulture u Jurjevcu Punitovačkom – prenosi Osječko-baranjska županija.

Uz vijećnike i predstavnike društvenog života ove općine, na Svečanoj sjednici bili su i zamjenik župana Josip Miletić, saborski zastupnik i izaslanik predsjednika Hrvatskog Sabora Goran Ivanović, saborska zastupnica Nataša Tramišak, izaslanik podpredsjednika Vlade i ministra obrane Dalibor Bajči, pročelnik Ureda za obranu Osijek, brojni načelnici općina te drugi uzvanici.

Puno je vrijednih i važnih projekata realizirano u Općini Punitovci, u suradnji s Vladom RH i Osječko-baranjskom županijom, ali i uz korištenje europskih sredstava. Suradnja s Osječko-baranjskom županijom je kontinuirana i zaista dobra, a odnosi se na ulaganja u izgradnju i opremanje dječjih igrališta, uređenje i opremanje ambulante u Punitovcima, a osobito na zajedničko financiranje projekta u obrazovanju. Jedan od najvažnijih projekata tako je izgradnja i opremanje Regionalnog znanstvenog centra Panonske Hrvatske koji okuplja nadarenu i talentiranu djecu osnovnih škola na području STEM-a – poručio je Miletić.

Saborska zastupnica Nataša Tramišak  istakla je snagu zajedništva malih općina koje su dugo bile predmet kritika vezano za vlastiti razvoj, međutim provedeni projekti, rad općinske načelnice i njenog tima čine život u Punitovcima i okolnim naseljima puno kvalitetnijim i poželjnim mjestima za život.

Saborski zastupnik i izaslanik predsjednika Hrvatskog sabora Goran Ivanović pohvalio je multikulturalnost i zajednički život Hrvata i Slovaka gdje su zajedno branili Hrvatsku, podnosili žrtve za njenu samostalnost

Prema popisu iz 2021. u Općini Punitovci živi 1.574 stanovnika (2011. godine bilo je 1.803 stanovnika). Općinu čine naselja Josipovac Punitovački, Jurjevac Punitovački, Krndija i Punitovci. Stanovništvo se bavi pretežno poljoprivredom kao OPG i PG, uz samostalna zanimanja i uposlenost uglavnom u Đakovu i Osijeku.

Prije dvije godine Dječji vrtić „Zvončica“ u Punitovcima otvorio je svoja vrata prvim polaznicima, djeci predškole (18 djece), a od 1. ožujka vrtić pohađa nekoliko grupa po programu jaslica i mješovitih grupa, ovisno o dobi polaznika (10 djece u jasličkoj skupini i 34 u dvije vrtićke skupine). Ukupno 62 djece. Gradnja dječjeg vrtića u Punitovcima financirana je iz Programa ruralnog razvoja RH za razdoblje 2014.-2020. u iznosu od 7,3 milijuna kuna. Ukupna vrijednost projekta s opremanjem je gotovo 9 milijuna kuna osiguranih iz sredstava općine i drugih izvora.

Općina Punitovci pokušava zadržati ljude u svom kraju, ali i privući mlade obitelji na doseljavanje. Osiguravaju stoga naknade za svaku rođenu bebu, potpore studentima i srednjoškolcima, a s 1% subvencioniraju kamate stambenih kredita mladih obitelji.

Općina Punitovci sustavno pristupa projektima u kojima osigurava sredstva iz fondova EU.

Suradnja s Osječko-baranjskom županijom je kontinuirana i zaista dobra, a odnosi se na brojne zajedničke projekte poput ulaganja u izgradnju i opremanje dječjih igrališta, uređenje i opremanje ambulante u Punitovcima, nadalje, projekt “Školski obrok za sve” se provodio u OŠ „Josip Kozarac“ Josipovac Punitovački za 88 učenika. Tu su i dodatna kapitalna ulaganja i tekuće održavanje za OŠ „Josip Kozarac“ Josipovac Punitovački, kao i za uređenje PŠ Jurjevac. Ulagalo se  u izgradnju kanalizacijskog sustava Općine Punitovci u naseljima Jurjevac Punitovački i Punitovci uređenje ruralnog prostora, sufinanciranje 2.640 ha katastarske izmjere, podupirale su se brojne manifestacije i rad DVD-a.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
WhatsApp

Leave a Comment

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)