Tri dramske, dvije baletne i jedna operna premijera obilježit će 117. kazališnu sezonu HNK u Osijeku

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
WhatsApp


Tri dramske, dvije baletne i jedna operna premijera obilježit će 117. kazališnu sezonu Hrvatskog narodnog kazališta u Osijeku pod motom “Sve što jesmo”, najavljeno je u ponedjeljak u Osijeku na konferenciji za novinare. Najavljene su i brojne predstave u repriznom programu, koncerti, festivalski nastupi, suradnje, kao i gostovanja u sklopu novog pretplatničkog ciklusa “K-HNK” – prenosi Grad Osijek.

Intendant osječkog HNK Vladimir Ham istaknuo je kako su se ove sezone vodili željom da repertoarom zadrže visok umjetnički nivo, te publici ponude premijerne predstave atraktivnih filmskih naslova.

Kao novinu od ove sezone istaknuo je matineje subotom pod nazivom “Na kavi s umjetnikom”.

– Publika će moći uživati u komornim djelima glazbenih velikana i recitala u izvedbi članova opernog i dramskog ansambla. Omiljeni jutarnji napitak posluživat će se gratis u kazališnoj kavani uz predočenje kupljene ulaznice. Ususret premijeri opere Figarov pir, prve dvije će biti posvećene Mozartu – Na kavi s Mozartom – rekao je Ham.

Podsjetio je i kako se ove sezone nastavlja s konzorcijem hrvatskih nacionalnih kuća, K-HNK, što znači da će gledatelji imati priliku pogledati čak osam gostujućih naslova ostalih hrvatskih narodnih kazališta.

Zamjenica gradonačelnika Osijeka Jasenka Crnković istaknula je da je Grad kao osnivač HNK donio odluku da u predstojećoj kazališnoj sezoni neće biti povećanja cijena ulaznica i pretplata jer je cilj da kazalište posjeti što veći broj gledatelja.

Ravnatelj Drame Miroslav Čabraja naglasio je zadovoljstvo što je prva ovosezonska premijera 27. listopada 2023. drama Jom Kipur ili pomirenje, autorice Ivane Šojat, koju će režirati Želimir Mesarić.

– U ožujku nas očekuje komedija Maratonci trče počasni krug, koju je Dušan Kovačević napisao kao dramu, a tek je kasnije je pretočena u kultni film. Maratonce će režirati prekaljena hit-makerica, Olja Đorđević-rekao je Čabraja.

Zadnja premijera bit će Let iznad kukavičjeg gnijezda, autora Kena Keseya, redatelja Dražena Ferenčine, a čijeg je protagonista u istoimenom filmu utjelovio oskarovac Jack Nicholson
Ravnatelj Opere Ladislav Vrgoč je rekao kako je osječki ansambl u punom radnom zamahu, a prva glazbena premijera je Mozartova Figarov pir, komična opera koju će režirati Krešimir Dolenčić, dok će orkestrom ravnati Filip Pavišić i Vladimir Piskunov.

– U veljači ćemo gledati praizvedbu baleta Snježna kraljica, prema istoimenoj bajci H.C.Andersena za koji je glazbu skladao Davor Bobić, a režiju i koreografiju će potpisati Svebor Sečak. Zadnja glazbena premijera bit će Smetanina Prodana nevjesta, komična opera koju će režirati Ozren Prohić – najavio je Vrgoč.

Upis građanske pretplate je od 2 do 14. listopada.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
WhatsApp

Leave a Comment

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)