Vikend u znaku glisera i moto-nautike

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
WhatsApp


Vrlo zanimljiv i za mnoge Osječanke i Osječanke prilično neobičan sportski događaj očekuje nas u našem gradu od 28. do 30. srpnja. Jedinstven je po tomu što će se održati na Dravi, uz lijevu obalu, a naziv mu je „Formula Future World Championship“. Riječ je o uistinu posebnom i vrlo atraktivnom natjecanju s gliserima, što do sada nije viđeno u slavonskoj metropoli i na ovom području, općenito. Sudjelovat će stotinjak vozača iz deset zemalja, od onih najmlađih, pa do 18-godišnjaka koji će nam pokazati svoje vještine – prenosi Sport Osijek.

Specifičnost ove utrke je u tome što će biti prva, ikada održana na jednoj rijeci, gdje voda nije mirna. Gledatelji će imati priliku uživati u motonautičkim aktivnostima, a program je od četvrtka do nedjelje, počevši već od jutarnjih sati i trajat će do onih večernjih i spuštanja mraka. Jače klase s bržim i iskusnijim vozačima svoje će nastupe imati u popodnevnim terminima. Inače, treba reći kako je ovo onaj početni, osnovni level od kojega djeca kreću i upoznaju se s moto-nautikom. No, sve je prilično zahtjevno jer vozača u prolasku pokraj bove prati čak 18 sudaca…

Prvi puta u Hrvatskoj imamo jedno ovako događanje. Nije to ništa opasno, više se odnosi na vožnje spretnosti, a predivno je vidjeti brojnu zainteresiranu djecu. Jako mi je drago da smo, osim našeg Jadrana, prepoznati i ovdje na rijeci Dravi i da ćemo zajednički realizirati ovaj projekt. Bit će to, ukratko rečeno, prvenstvo onih najspretnijih u raznim klasama. U subotu navečer od 20 sati imamo i free style, nešto vrlo atraktivno. Zanimljivo je istaknuti da sudionici dolaze ovdje samo sa svojom torbom, a organizator im uvijek, gdje god se održavaju natjecanja, mora osigurati identična plovila. Radimo na tome da se baš u Osijeku otvori jedna od Formula Future škola, dakle, trudimo se imati naše predstavnike u svim klasama, uvodno je istaknuo Davor Hundić, predsjednik Hrvatskog Jet ski saveza.

Sretan sam što sam ovdje i što se mogu pridružiti ovoj grupi mladih ljudi koji zaista imaju strast prema powerboatingu na ovoj početničkoj razini, gdje je fokus više na vještini nego na brzini.Trebamo biti i zahvalni što će djeca provesti svoje vrijeme natječući se, a ne kao neka druga kojima je danas pojam zabave ispred ekrana uz video igrice. Hvala domaćinima na organizaciji i nadam se da će dobiti i daljnju potporu lokalnih vlasti kako bi nastavili još više razvijati naš sport. Vjerujem da će sve organizacijski proći u najboljem redu sve do nedjelje navečer, kada ćemo imati novog prvaka, Jerzy Wojewoda, delegat Svjetske UIM federacije.

Formula Future jedan je od „najpravičnijih“ sportova na svijetu. Svi koriste svoju vlastitu opremu, svi natjecatelji voze jednaka vozila bez obzira na njihov status. Veliko hvala gospodinu Davoru na organizaciji i svatko ga od natjecatelja do članova obitelji u bilo kojem trenutku može pitati za vožnju na stazi, istaknuo je Atis Slakteris, predsjednik latvijskog saveza u ovome sportu.

Grad Osijek živi uz Dravu, svi znamo koliko nam ona znači. Vidimo da jet ski nije sport samo za Jadran, prirodno je da se ovakve stvari događaju i kod nas i nastojat ćemo ovo pretvoriti u tradiciju. Mnogo gostiju je tijekom ljeta u Osijeku, pregršt je događanja i sve pozivam da poprate i ovaj događaj, poručio je Karlo Šatvar, pročelnik Ureda gradonačelnika Grada Osijeka.

Izuzetno nam je drago da se još jedna velika sportska priredba održava u Osijeku, a još je ljepše što je to uz vezano uz rijeku Dravu. Hvala i organizatorima na lokalnoj razini koji su ovu manifestaciju privukli u Osijek. Novi je sport u našem gradu i županiji, svakako mu se veselimo, riječi su Dubravka Ižakovića, glavnog tajnika Sportske zajednice Osječko-baranjske županije.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
WhatsApp

Leave a Comment

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)